Z nadaljevanjem potrjujete, da ste polnoletni in soglašate s pogoji poslovanja ter uporabo piškotkov na spletni strani.

Dogodek

PREŠERNA DEGUSTACIJA JURE

sputnik-8.jpg
Februar
08
2019
18:00
25.00 €

Kako preživeti dan, ki ga slavimo po našem najbolj znanem pesniku Francetu Prešernu, ki je napisal tudi našo himno in ki je bil – tako kot mi – velik ljubitelj alkohola? Verjetno ne ravno viskija, pa vendar smo se ga želeli spomniti in mu nazdraviti na primeren način.

Degustacija se je pričela ob 18:00 v Kavarni Sputnik na Viču. Vsa mesta so bila polno zasedena in vsi, ki smo se degustacije udeležili, smo bili željni zanimivosti in viskija, ki je stal pred nami na mizi. Degustacijo je vodila ena izmed najbolj znanih poznavalcev žgane pijače pri nas nasploh, ga. Majda Debevc. Z velikim navdušenjem v očeh je delila svoje znanje z nami in nas podučila o viskiju nasploh, nato pa nam je predstavila tudi nekaj dejstev o destilarni Jura.

Destilarna Jura leži na otoku zahodno od Škotske, kjer prebiva približno 200 ljudi. Otok Jura ima samo eno cesto, en pub in samo eno destilarno. Destilarna je bila prvič postavljena že leta 1810, sledili so slabi časi in zares je začela obratovati šele leta 1963, ko so jo obnovili. Dandanes je destilarna zelo poznana in priljubljena med ljubitelji viskija, glede na zelo težke pogoje za pridelavo viskija in nedostopne lokacije pa je več kot uspešna.

Na degustaciji smo poskusili celotno novo kolekcijo viskijev, ki so bili starani v ameriških belih ex-bourbon sodih ter izboljšani v sherry caskih, v katerih se je pred tem staral Pedro Ximenez. V kolekcijo spada 5 viskijev in sicer: Jura Journey, 10 YO, 12 YO, Seven Wood in 18 YO.

Celotna kolekcija je naravnost odlična, zato je težko odgovoriti na vprašanje, katera steklenica pa je tebi najbolj všeč … Se je pa po koncu degustacije med vsemi udeleženci porajalo to vprašanje in lahko povem, da so bile omenjene prav vse steklenice …

Hvala vsem, ki ste bili z nami na degustaciji. Sláinte!